КАКО ДО ОДРЖИВЕ АРХИТЕКТУРЕ И ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ?
17.05.2012
Група од двадесет предузетника и чланова пројектног тима Управе Градске општине Палилула, боравила је од 09 -12.маја 2012.године на Међународном сајму и конференцији „GreenBuilding 2012“ у Верони (Италија). Посета овој престижној сајамској манифестацији „о енергетски ефикасној архитектури“ организована је у оквиру пројекта “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је почетком године одобрен нишкој општини Палилула, као део развојних пројеката, ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans). У сусрет сајамској манифестацији у Верони, ЕКОполис је објавио резултате наградног конкурса за најбољи медијски прилог (у категорији ученика и студената) на тему: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“. По оцени Жирија, прва награда - путовање на Сајам, припала је милану  Момировићу, апсолвенту биологије са ПМФ-а у Нишу, који се прикључио тиму менаџера, експерата и предузетника: Sigma ing, Pro ing, Технометал, Bausistem, Грађевинар пројект, PME, “Nissal“, "Top logistic" , Кластер „Опека брик“, ЛЕДИБ, Пројектни центар – ГО Палилула, Управа за планирање Града Ниша, Дирекција за изградњу града, ЕКОполис мрежа.

Овогодишња сајмска манифестација и конференција „GreenBuildinг 2012„ у Верони промовисала је одрживу архитектуру и енергетску ефикасност у зградарству, енергетску ефикасност у изградњи постројења; одрживом воденом циклусу у зградама; могућности озелењавања у изграђеном окружењу; пројектовање, ревизију и консалтинг, сертификације. GreenBuildinг i Solarеxpo заједно на изложбеном простору од преко 100.000 квадратних метара, окупили су више од 1.000 излагача Око 75.000 посетилаца је са великим интересовањем разгледало понуду компанија и асоцијација из 30 европских и ваневропских земаља. Одржано је и око 60 догађаја - конференција и семинара, који су окупили више од 6.000 учесника и 350 домаћих и међународних говорника. А из Ниша,

По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, грађевински сектор је један од најдинамичнијих у Нишу, посебно у општини Палилула. Запошљава и највећи број људи. Од укупне потрошње енергије у многим земљама Региона, процентуално највише енергије се троши у овом сектору, каже Новаковић. То просечно износи од 32 до 40 одсто а у Србији је и 60 одсто. Зато је од изузетног значаја остварити уштеду и унапредити енергетску ефикасност у зградарству. Примери добре праксе, пословни контакти попут сајма у Верони, од изузетног су значаја за стратешке планере, власнике малих и средњих предузећа у овом сектору

У сарадњи са партнерским организацијама на пројекту (Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за планирање и изградњу и ЕКОПОЛИС- Медијска еколошка мрежа Србије) Градска општина Палилула припремила је и друге активности које имају за циљ упознавање са примерима најбоље праксе у пројектовању енергетски ефикасних зграда на свету и бољем информисању јавности о значају и предностима уштеде енергије, истиче Љубиша Јаковљевић, менаџер пројекта.

ЛЕДИБ програм, Краљевине Данске, у складу са билатералним споразумом Данске и Српске Владе као и Стратегијом за смањење сиромаштва Србије, усмерен је ка подршци локалном економском развоју Балкана. И овај пројекат, који је одобрен општини Палилула пример је подршке локалним самоуправама koje имају јасну визију и стратегију развоја.